Greška #1: Pranje zuba odmah nakon obroka

Oprati zube odmah nakon obroka- logično. Ipak stručnjaci upozoravaju da mozda i nije sve onako kako izgleda. Mnogi se slažu da je ipak najpametnije sačekati barem 30 minuta i omogućiti prirodnim procesima da usnoj duplji vrate ravnotežu. Ovo je naročito važno nakon konzumiranja kisele hrane ili pića poput pomorandže ili limuna. Kisjeline i šećeri privremeno omekšavaju zubnu gleđ , pa je pranje odmah nakon obroka može stvarno oštetiti. Savjet: Nakon kisjelih namirnica pojedite hranu siromašnu ugljenim hidratima i šećerima. Ovo će pomoći u neutralizaciji kisjele sredine koje takva hrana može stvoriti.

 

Greška #2: Agresivno korišćenje konca za zube 

 

Ukoliko koristite konac za zube, to je dobra stvar. Prednosti konca za zube su skoro beskrajne, međutim, morate se pobrinuti da to radite ispravno. Nagli i nekontrolisani pokreti nekada mogu povrijediti i oštetiti kontakt desni i zuba i tako učiniti više štete nego koristi prilikom čisćenja. Umjesto toga, konac bi trebalo da koristite nježno, kontolisanim, cik-cak pokretima.

 

 

Greška #3: Konzumiranje hrane koja steti vasim zubima 

Čak i najzdravija hrana može biti loša za vaše zube. Sve se svodi na sadržaj kisjelina u hrani ili kisjelinama nastalim konverzijom šećera i bakterija u vašim ustima. Kisjeline mogu da erodiraju zubnu gleđ, uzrokujući kavitete i propadanje zuba. Ali to ne znači da se u potpunosti treba odreći takve hrane. Umjesto toga treba  pametnije isplanirati obroke i obratiti paznju na to koliko su vremena vaši zubi izloženi slatkim ili kisjelim hranama. Savjet stomatologa: Jedite slatke ili kisjele namirnice kao dio obroka a ne kao užinu, to će pomoci smanjivanju kisjelog efekta. Čaša vode nakon konzumiranja takve hrane će pomoći spiranju kiselina i vraćanju normalne ph vrijednosti usne duplje.

 

Greška #4: Jako četkanje zuba 

 

Iako je uobičajeno uvjerenje da što duže i jače četkate, to je bolje za zube, to zapravo nije tačno. Previše jako četkanje zuba može izazvati povlačenje desni i oštećenja zubne gleđi. Najbolje za vaše desni i zube je ako koristite meku / srednju četkicu i ne primjenjujete previše pritiska.

 

 

Greška  #5: Posjeta stomatologu samo kada osjećate bol 

 

Ako mislite da nema potrebe da se konsultujete sa stomatologom, osim ako ne osjećate bol, razmislite ponovo. Mnogi zubni problemi mogu se pojaviti bez ikakvih očiglednih znakova. Odlaskom na redovne preglede, vaš stomatolog će vam pomoći da otkrijete potencijalne probleme na vrijeme. Zapamtite, zubi su namijenjeni da traju doživotno, redovni pregledi i kvalitetna prevencija i njega su odlucujuci faktori za postizanje ovoga cilja.