1. ŠTA JE TO HIRURGIJA LASEROM I KOJE SU NJENE PREDNOSTI?

Laser u stomatologiji sve više postaje nezamjenljiva podrška tradicionalnim procedurama i donosi niz prednosti. Kao hirurški instrument pravi izuzetno precizne incizije (rezove) ostavljajući za sobom manju destrukciju tkiva koje zarasta brže i bezbolnije, a rana nastala poslije hirurgije laserom ne zahtijeva postavljanje šava. Manje invazivan pristup znači i lakši i bezbolniji postoperativan tok za pacijenta. Ovo je prije svega važno u dječjoj hirurgiji (uklanjanje frenuluma), gdje je period poslije intervencije djetetu znatno olakšan, a oporavak je brz i lak.

2. KOJI JE LASER NAJČEŠĆE PRIMJENJIVAN I KOJE SU NJEGOVE TERAPIJSKE SVRHE?

Biolase Diodni laser je najsvestraniji diodni laser na američkom tržištu koji pokriva veliki broj indikacija, a dokazano ima tri terapijske svrhe:

  • hirurgija mekih tkiva (gingive);
  • izbjeljivanje;
  • terapija bola – herpes, afte, bol temporomandibularnog zgloba, osjetljivost u predjelu vrata zuba.

Uz pomoć specijalno konstruisanih nastavaka može tretirati veće bolne površine, kao što je područje viličnog zgloba, a primjenjuje se i kod ublažavanja tegoba nastalih zbog neuralgija. Laser se pokazao kao idealno rješenje i u održavanju higijene zuba i desni. Sposobnost lasera da uništi bakterije u parodontalnim džepovima i oslobodi džepove bolesnog i inficiranog tkiva je značajna, ne samo u smislu zaustavljanja razvoja parodontalne bolesti, već kao brza i jednostavna profilaksa.

3. KOLIKO SE ČESTO LASER KORISTI U IZBJELJIVANJU ZUBA? I DA LI JE RIJEČ O SIGURNOJ I BEZBJEDNOJ METODI? 

U skorije vrijeme jako popularna metoda je i izbjeljivanje zuba laserom sa smanjenom osjetljivošću zuba i brzim rezultatima. Tretman je jednostavan i završava se u jednoj seansi, a osjetljivost zuba koja se može javiti nakon izbjeljivanja je znatno manja ili potpuno izostaje. Gelovi koji se koriste kod ove vrste izbjeljivanja se iniciraju (pobuđuju) laserom, a prodor kiseonika koji se oslobađa iz aktiviranog gela je bolji (prodire i tri puta dublje u strukturu zuba) nego kod lampe. Metoda bijeljenja laserom potpuno je sigurna i bezbjedna po strukturu zuba i zdravlje pacijenta.

4. KOLIKI JE PROCENAT ODBACIVANJA IMPLATANATA U REHABILITACIJI?

Implanti se danas smatraju najsavremenijim rješenjem nedostatka jednog ili više zuba. Međutim, pitanje koje se još uvijek često provlači jeste koliko je naš organizam spreman da prihvati taj vid nadoknade. Važno je znati da su implanti izrađeni od biokompatibilnih materijala (kompatibilnih s našim organizom) koji su u skladu sa biološkim funkcijama i sastavom koštanog tkiva vilice. U nekim slučajevima i pod određenim uslovima (neadekvatnog vezivanja za kost ili infekcije) može doći do odbacivanja implanta, ali takvi slučajevi su rijetki i čine svega jedan-dva procenta. Ako do toga dođe, implant se uklanja, a rana ostaje da zaraste, nakon čega se ne isključuje mogućnost postavljanja implanta u istoj regiji.

5. ŠTA SU MINI-IMPLANTI? 

Mini-implanti su posebna vrsta implanata koje karakteriše mali prečnik, a ugrađuju se u kost vilice koja je resorbovana u tolikoj mjeri da je nemoguće postavljanje konvencionalnog implanta. Ugrađuju se u kost gornje (šest implantata) i donje vilice (četiri implantata) i izvanredno su rješenje za pacijente koji teško nose totalnu protezu. Mini-implanti tako su dizajnirani da se proteza zakopča poput drikera, a rezultat je stabilnost i nemogućnost pomjeranja proteze.

Odgovore na pitanja smo dobili od doktorice Julije Rašović.

 

 

Dr Julija Rašović, stomatolog