Kada je najbolje početi sa higijenom usne duplje kod djece?
Higijenu usne duplje bi trebalo sprovoditi odmah po rođenju, nakon svakog podoja, usnu duplju bebe treba očistiti gazom natopljenom fiziološkim rastvorom ili mlakom kamilicom. U periodu nicanja zuba pojačano se luči pljuvačka tako da su prvi zubi izloženi samočišćenju, ali i pored toga neophodna je higijena istih. Kada niknu bočni zubi može se početi sa korišćenjem dječijih četkica koje su predviđene za određeni uzrast i dječijih pasti za zube koje sadrže fluor.

Kada dijete treba da počne samostalno da održava oralnu higijenu?
Svako dijete je individualno. U predškolskom uzrastu oralnu higijenu trebali bi održavati roditelji, oni prvo detaljno operu zubiće svojoj djeci, zatim djeca iskarikiraju iste poteze kroz zabavu. U školskom uzrastu djeca već stiču određenu vještinu, ali pranje zuba bi se trebalo obavljati uz roditeljski nadzor. Kad steknu manuelnu spretnost za
održavanje higijene generalno, sposobni su za održavanje higijene usne duplje uz povremene kontrole od strane roditelja koji bi trebali da ih ohrabre i motivišu. Pored redovnih kontrola oralne higijene, djeci su potrebni i redovni kontrolni pregledi od strane stomatologa, kako bi se uredno stanje održalo, spriječilo širenje karijesa i na taj način prevenirao neki bolni tretman.

Koliko često djeci treba prati zube u toku dana?
Najbolje je da se zubi operu pola sata nakon svakog obroka, kako bi se minerali koji se nalaze na površini zuba ponovo iz pljuvačke vratili na površinu zuba i na taj način stvorili zaštitni sloj. Međutim, kako to nije uvijek izvodljivo neophodno je namjanje dva puta dnevno (ujutru i uveče) temeljno oprati zube.

Koja četkica za zube je predviđena za djecu?
Najbolje je koristiti četkicu odgovarajuću za određeni uzrast djeteta. Glava četkice prilagođena je malim ustima a vlakna četkice su meka i na taj način se sprečava povrjeđivanje desni. Proizvođači su danas otišli korak dalje pa su dizajnirali četkice u obliku junaka iz crtanih filmova i na taj način se približili djeci i učinili im ovu rutinsku obavezu zanimljivom.

Kako ishranom smanjiti rizik za nastanak karijesa?
Ugljeni hidrati su glavni izazivači karijesa zuba. Ograničeno i planirano konzumiranje ugljenih hidrata dokazano smanjuje rizik od nastanka karijesa. Studije su pokazale da ugljeni hidrati odmah nakon glavnog obroka čine manje štete zubnoj gleđi od učestalog konzumiranja hrane tokom dana, u vidu užine. Nakon obroka djeci treba oprati zube i isključiti šećere do narednog obroka. Savjetuje se ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima, a naročito hrana koja podstiče proces samočišćenja (jabuke, šargarepe i ostalo voće i povrće).

dr Jelena Vojinović